Słoneczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę o wym 28na 40cm wyłożyć folią aluminiową.Krążki ciasta dociąć na wymiar blaszki,ułożyć w niej i skropić likierem.
2.Odkrojone ciasto pokroić w kostkę.Brzoskwinie pokroić w grubsze plastry a odcięte końcówki w kostkę.Czekoladę zetrzeć za pomocą obieraczki do warzyw.
3.Żelatynę rozpuścić w 100 ml.gorącej wody i przestudzoną połączyć z serem.
4.Wyłożyć na skropiony biszkopt,wyrównać łopatką.
5.Całość posypać pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami,biszkoptem oraz częścią płatków migdałowych i czekolady.
6.Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml.gorącej wody.Śmietanę ubić na sztywno z śmietan fixem,wlać tężejącą galaretkę,wsypać pozostałą czekoladę i delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę,wyrównać i posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.
7.Na warstwie śmietanowej ułożyć w trzech rzędach plastry brzoskwiń,ozdobić listkami melisy.
8.Całość zalać tężejącą galaretką pomarańczową rozpuszczoną w 800 ml. gorącej wody.Pozostawić do całkowitego stężenia.
Komentarze