SŁONECZNY SERNIK

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny i delikatny sernik nawet na świąteczny stół.

Składniki:

  • 2 krążki ciemnego biszkoptu o śr.28 cm lub upiec własny na blaszce
    1/2 kg.sera waniliowego do naleśników
    1/2 l.słodkiej śmietany 36%
    1 śmietan fix
    1 puszka brzoskwiń
    10 dkg.płatków migdałowych
    10 dkg.czekolady mlecznej lub deserowej
    2 galaretki cytrynowe
    2 galaretki pomarańczowe
    4 łyżeczki żelatyny bez gotowania
    100 ml.gorącej wody
    3 łyżki mocnego likieru
    - listki melisy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słoneczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wym 28na 40cm wyłożyć folią aluminiową.Krążki ciasta dociąć na wymiar blaszki,ułożyć w niej i skropić likierem.
  • 2. Odkrojone ciasto pokroić w kostkę.Brzoskwinie pokroić w grubsze plastry a odcięte końcówki w kostkę.Czekoladę zetrzeć za pomocą obieraczki do warzyw.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 100 ml.gorącej wody i przestudzoną połączyć z serem.
  • 4. Wyłożyć na skropiony biszkopt,wyrównać łopatką.
  • słoneczny sernik 5. Całość posypać pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami,biszkoptem oraz częścią płatków migdałowych i czekolady.
  • sernik słoneczny 6. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml.gorącej wody.Śmietanę ubić na sztywno z śmietan fixem,wlać tężejącą galaretkę,wsypać pozostałą czekoladę i delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę,wyrównać i posypać pozostałymi płatkami migdałowymi.
  • słoneczny sernik 7. Na warstwie śmietanowej ułożyć w trzech rzędach plastry brzoskwiń,ozdobić listkami melisy.
  • sernik słoneczny 8. Całość zalać tężejącą galaretką pomarańczową rozpuszczoną w 800 ml. gorącej wody.Pozostawić do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować