SŁONECZNIKOWA KRÓWKA

4.51 (154 ocen)

  • 50 min

Ciasto w sam raz na jesienny deser...

  • 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej + mąka tortowa (mąkę ziemniaczaną wsypujemy do szklanki i dopełnamy mąką tortową)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki kakao
    1 łyżeczka wrzątku
    MASA ŚMIETANOWO- OWOCOWA:
    600 ml śmietany kremówki 30%+ łyżeczka cukru pudru
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1 puszka brzoskwiń
    MASA SŁONECZNIKOWA
    300 g słonecznika łuskanego
    1/2 kostki margaryny
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 puszka masy krówkowej 500g
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słonecznikowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka oddzielić od żóltek. Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na koniec łyżeczkę wrzątku. Delikatnie zmiksować na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszać.
    2. Ciasto wylać na blaszkę (40x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić, przekroić na dwa płaty.
    3. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Gdy galaretki zaczną tężeć, zmiksować je ze śmietaną.
    4. Brzoskwinie okrojone w drobną kostkę wmieszać w masę.
    5. Margarynę rozpuścić na patelni, wsypać słonecznik i cukier waniliowy. Usmażyć na złoty kolor.
    6. Na jeden błat biszkoptu wyłożyć masę śmietanowo-brzoskwiniową, przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować masę krówkową. Na masę wyłożyć słonecznik odsączony z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować