Kajmakowo-słonecznikowa Maryś

4.5 (189 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatnie kawowy biszkopt,kajmakowy krem i chrupiący słonecznik.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek ,
    1 szklanka drobnego cukru,
    170g mąki pszennej tortowej,
    1 łyżka kakao,
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku),
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

    Beza słonecznikowa:
    250g łuskanego słonecznika,
    5 białek,
    200g drobnego cukru,
    1 łyżka mąki pszennej,
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej;

    Krem kajmakowy:
    500ml mleka,
    5 żółtek,
    70g cukru,
    60g skrobi ziemniaczanej,

    300g masła,
    250-300g masy kajmakowej;

    Polewa:
    120ml śmietanki 30%,
    100g ciemnej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Kajmakowo-słonecznikowa maryś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kajmakowo-slonecznikowa Maryś 1. Biszkopt:
    Sypkie składniki wymieszaj razem i przesiej.Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce cukru.Nadal miksując dodaj po jednym żółtku.Do gotowej masy jajecznej wsyp suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką lub rózgą kuchenną.Masę przełóż do formy o rozmiarach 21x32 i piecz w temp.170*C przez ok. 30 minut.Po ostudzeniu ciasto przetnij na 2 blaty.
  • Kajmakowo-słonecznikowa Maryś 2. Beza słonecznikowa:
    Słonecznik podpraż na suchej patelni,lekko rozdrobnij nożem.Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce drobnego cukru.Do gotowej piany wsyp słonecznik i przesiane suche składniki,delikatnie wymieszaj.Masę przełóż do wyłożonej papierem formy(21x32cm),piecz ok.30 minut w temp.170*C.Pozostaw do wystudzenia.
  • 3. Krem:
    Z mleka,żółtek,cukru i mąki ugotuj budyń,wystudź do temp.pokojowej.
    Miękkie masło utrzyj na puch,następnie dodaj po łyżce budyniu cały czas ucierając.Następnie dodaj po łyżce masy kajmakowej delikatnie mieszając (na tym etapie używam pałki do ucierania).W razie potrzeby można dodać cukru pudru.
  • 4. Polewa:
    Śmietankę i posiekaną czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce.
  • 5. Przełożenie: Biszkopt-połowa kremu-beza słonecznikowa -połowa kremu-biszkopt-polewa

Porady

Dolny biszkopt można nasączyć lub posmarować podgrzanym dżemem malinowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować