Kajmakowo-słonecznikowa maryś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Sypkie składniki wymieszaj razem i przesiej.Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce cukru.Nadal miksując dodaj po jednym żółtku.Do gotowej masy jajecznej wsyp suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką lub rózgą kuchenną.Masę przełóż do formy o rozmiarach 21x32 i piecz w temp.170*C przez ok. 30 minut.Po ostudzeniu ciasto przetnij na 2 blaty.
2.Beza słonecznikowa:
Słonecznik podpraż na suchej patelni,lekko rozdrobnij nożem.Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce drobnego cukru.Do gotowej piany wsyp słonecznik i przesiane suche składniki,delikatnie wymieszaj.Masę przełóż do wyłożonej papierem formy(21x32cm),piecz ok.30 minut w temp.170*C.Pozostaw do wystudzenia.
3.Krem:
Z mleka,żółtek,cukru i mąki ugotuj budyń,wystudź do temp.pokojowej.
Miękkie masło utrzyj na puch,następnie dodaj po łyżce budyniu cały czas ucierając.Następnie dodaj po łyżce masy kajmakowej delikatnie mieszając (na tym etapie używam pałki do ucierania).W razie potrzeby można dodać cukru pudru.
4.Polewa:
Śmietankę i posiekaną czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce.
Komentarze