1.Słonecznik:
Margarynę z cukrem rozpuścić na patelni, dodać słonecznik. Wszystko razem połączone wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku 220 stopni. Wystudzić
2.Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier ciągle miksując. Następnie dodawać żółtka, miksować. Ciągle mieszając dodać oliwę i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Masa krówkowa:
Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać krówkę oraz sok z cytryny i połowę słonecznika- wymieszać.
4.Czekoladę mleczną rozpuścić z trzema łyżkami śmietany.
Sok z cytryny rozcieńczyć z szklanką przegotowanej wody.
5.Układamy następujące warstwy:
• biszkopt
• masa krówkowa ze słonecznikiem
• herbatniki nasączone cytryną
• czekoladę rozsmarować na herbatniki
• posypać pozostałą częścią słonecznika
Komentarze