słodko-kwaśny sos paprykowo-pomidorowy

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Przepis na sos zdobył mój Mąż od kolegi z pracy. Bardzo nam zasmakował, można go używać zarówno na ciepło, np. jako baza sosu spaghetti, jak i na zimno, do kanapek czy pizzy.

  • 60 min

Składniki:

  • 3kg papryki
    4 słoiczki konc. pomidorowego (~200g)
    2 główki czosnku
    1,5 szkl. oleju
    1 szkl. octu
    0,5kg cukru
    30g papryki ostrej w proszku
    1 płaska łyzeczka chili w proszku
    3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Słodko-kwaśny sos paprykowo-pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02pmksa 1. Koncentrat pomidorowy, olej, ocet, sól i papryki w proszku wymieszać i zagotować.
  • image-05pemhe 2. Dodać oczyszczoną i zmieloną na maszynce do mięsa paprykę, pogotować 15-20min. od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać zmielony czosnek oraz cukier, gotować 10min. mieszając często, ponieważ sos z może się przypalić.
  • image-17smfpa 3. Gotowy sos przełożyć do słoiczków, zapasteryzować przez 10min. Słoiczki odwrócić do góry dnem do wystudzenia.

Porady

Sos należy gotować w wyższym garczku, ponieważ może pryskać. Z podanych składników otrzymujemy ok. 25 słoiczków po koncentracie. Im dłużej sos leżakuje, tym staje się intensywniejszy w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować