Ciasto słodka nuta

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto słodka nuta to wspaniała propozycja dla lubiących desery z masą kajmakową.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanka cukru
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe (z cukrem)
    2 łyżki cukru
    0,5 litra mleka
    200 g masła

    Masa krówkowa:

    Duże opakowanie herbatników
    400 g masy krówkowej (kajmak)

    Masa śmietanowa:
    400 g śmietany 30%
    1 szklanki gorącej wody
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto słodka nuta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYMIARY BLASZKI: 39cm x 23cm

    Biszkopt:
    Białka ubić, dodać cukier, żółtka, następnie mąkę pszenna ziemniaczana i proszek do pieczenia.
    Na samym końcu kakao po czym delikatnie rozmieszać.
    Piec w temperaturze 180* około 18-20 min.

    Masa budyniowa:
    W połowie mleka rozpuścić budyń, drugą połowę nastawić do gotowania razem z cukrem.
    Gdy mleko będzie gorące wlać budynie, mieszać energicznie by nie zrobiły się grudki.
    Ugotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    Do miski włożyć masło, na małych obrotach ucierać, stopniowo dodawać budyń.

    Masa śmietanowa:
    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia.
    Śmietanę ubijamy, dodajemy galaretkę która zaczyna gęstnieć.

    Przełożenie:

    biszkopt kakaowy - masa budyniowa - herbatniki - kajmak - herbatniki - masa śmietanowa - kakao
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować