Ciasto słodka nuta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYMIARY BLASZKI: 39cm x 23cm
Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, następnie mąkę pszenna ziemniaczana i proszek do pieczenia.
Na samym końcu kakao po czym delikatnie rozmieszać.
Piec w temperaturze 180* około 18-20 min.
Masa budyniowa:
W połowie mleka rozpuścić budyń, drugą połowę nastawić do gotowania razem z cukrem.
Gdy mleko będzie gorące wlać budynie, mieszać energicznie by nie zrobiły się grudki.
Ugotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Do miski włożyć masło, na małych obrotach ucierać, stopniowo dodawać budyń.
Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy, dodajemy galaretkę która zaczyna gęstnieć.
Przełożenie:
biszkopt kakaowy - masa budyniowa - herbatniki - kajmak - herbatniki - masa śmietanowa - kakao
Komentarze