Ślimaczki z serem i szynką

4.5 (187 ocen)

Idealne na śniadanie, kolacje czy przekąskę.

Składniki:

  • Ciasto:
    4,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki letniej wody
    1 łyżeczka cukru
    20g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli

    Ponadto:
    2 łyżki roztopionego masła
    plastry sera
    plastry szynki
    pieprz
    jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki Szynki Przekąski Ser

Ślimaczki z serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta mieszamy w misce , następnie wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1h.
  • 2. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy go smarujemy roztopionym masłem a następnie kładziemy plastry szynki i sera. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na nie duże kawałki. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15min,
  • 3. Po 15 minutach smarujemy ślimaczki rozmąconym jajkiem przyprawiamy pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować