Bardzo dobre śledzie na stół wigilijny i na różne imprezy
60 min
Składniki:
10 Matijasów
0.5 kg cebuli czerwonej
4-5 sztuk ogórków kiszonych lub małosolnych
1 słoik majonezu
1 jogurt,gęsty,duży
przyprawy do zalewy
2 liście laurowe
ok.5 ziarenek ziela angielskiego
ok.5 ziarenek pieprzu
łyżka cukru
szklanka wody
Śledzie w sosie śmietanowo-jogurtowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z przypraw i wody gotujemy zalewę,studzimy.Potem wkładamy śledzie do tej zalewy i zostawiamy na ok.30 min.Następnie Matijasy wyjmujemy z zalewy,kroimy w dużą kostkę,wkładamy do miski,dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i sparzoną pokrojoną w 8 cebulę.Na bazie jogurtu i majonezu robimy sos dodając do tego troszeczkę cukru i soli do smaku,zalewamy matijasy lekko mieszając,odstawiamy na całą noc aby potrawa przeszła smakiem
Porady
Śledzie Bardzo dobre,jeszcze reklamacji nie było :)
Komentarze