Śląska fantazja z borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kluski śląskie na słodko? Oj tak! Połączone z jogurtem i świeżymi borówkami są znakomite - błyskawicznie znikają z talerza! :)

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA KLUSKI ŚLĄSKIE Z KURKUMĄ:
    - 1 kg ziemniaków
    - 230 g mąki ziemniaczanej
    - 1 jajko + 1 żółtko
    - 1/4 łyżeczki kurkumy
    - 1 łyżeczka soli

    - Jogurt typu Fantazja lub inny jogurt jagodowy
    - 200 g świeżych borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śląska fantazja z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła lub oleju. Gdy będą już ugotowane, odcedzamy je i studzimy.

    Ostudzone ziemniaki rozgniatamy dobrze tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, dodajemy 1 jajko oraz 1 żółtko, mąkę ziemniaczaną, sól, kurkumę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
  • kluski śląskie z kurkumą 2. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części i z każdej z nich robimy rulonik, który kroimy na mniejsze części.
    Z każdej części formujemy kluskę, a na środku robimy charakterystyczną dla nich dziurkę.

    Kluski wrzucamy na osolony wrzątek z kleksem oleju i gotujemy około 1 minuty od wypłynięcia.
  • 3. Następnie kluseczki wystarczy polać jogurtem jagodowym (świetnie sprawdzi się na przykład Fantazja) i posypać całość świeżymi i słodkimi borówkami.

    Niebo dla podniebienia! Gorąco polecam i życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować