Skubaniec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar opłukać, pokroić w kostkę i posypać 3 łyżkami cukru.
2.Do przesianej mąki dodać margarynę i dokładnie posiekać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do ciasta i zagnieść. Następnie dodać do masy pozostałe składniki (cukier, cukier waniliowy, proszek, śmietanę). Wszystkie składniki dokładnie zagnieść.Gotowe ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godz.
3.Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem
Po schłodzeniu ciasta podzielić je na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao i dokładnie zagnieść.
Jedną jasną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Na to rozłożyć rabarbar. Następnie na to wykładamy ciemne ciasto "skubiąc" małe kawałki ciasta. Ubić białka z 2 łyżkami cukru na sztywno i wyłożyć na ciemne ciasto. Na wierzch "skubiemy" trzecią cześć ciasta.
Pieczemy ok. 40 min na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Porady
Upieczone ciasto można polukrować. Zamiast rabarbaru można użyć inne owoce lub marmoladę.
Komentarze