Skubaniec z rabarbarem

4.47 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to ciasto robione według starego przepisu, jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy lub na podwieczorek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50dkg rabarbaru
    25 dkg margaryny
    20dkg cukru
    3 jajka
    50dkg mąki
    1 cukier waniliowy
    1 proszek do pieczenia
    0,5 szkl śmietany 18%
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Skubaniec z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar opłukać, pokroić w kostkę i posypać 3 łyżkami cukru.
  • 2. Do przesianej mąki dodać margarynę i dokładnie posiekać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do ciasta i zagnieść. Następnie dodać do masy pozostałe składniki (cukier, cukier waniliowy, proszek, śmietanę). Wszystkie składniki dokładnie zagnieść.Gotowe ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godz.
  • 3. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem
    Po schłodzeniu ciasta podzielić je na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao i dokładnie zagnieść.
    Jedną jasną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Na to rozłożyć rabarbar. Następnie na to wykładamy ciemne ciasto "skubiąc" małe kawałki ciasta. Ubić białka z 2 łyżkami cukru na sztywno i wyłożyć na ciemne ciasto. Na wierzch "skubiemy" trzecią cześć ciasta.
    Pieczemy ok. 40 min na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Porady

Upieczone ciasto można polukrować. Zamiast rabarbaru można użyć inne owoce lub marmoladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować