Czekoladowy wiśniowiec

4.5 (178 ocen)

  • 50 min

Gdy zrobiłam to ciasto mojej mamie na imieniny, wszystkie jej znajome zaraz chciały przepis.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    pół szkl mąki pszennej
    3 łyżki mąki kartoflanej
    3 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    0,5 l kremówki
    3 łyżki żelatyny
    mleczna czekolada lub nutella
    kostka margaryny
    4 galaretki wiśniowe
    1 l wiśni bez pestek ze słoika
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt kakaowy Desery Biszkopty

Czekoladowy wiśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Do ubitych jajek dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec 30 min w temp 180 stopni.
  • 2. Wiśnie odsączyć. Sok wlać do garnka, dolać wody tak żeby odmierzyć 4 szklanki . Sok zagotować i wsypać galaretki. Rozpuścić je, wsypać wiśnie i całość schłodzić. Jak zacznie tężeć wylać na biszkopt i schłodzić w lodówce.
  • 3. Czekoladę mleczną rozpuścić, lekko ostudzić i rozkręcić z margaryną. Zamiast czekolady można użyć nutelli ze słoika. Czekoladową masę rozsmarować na galaretkach.
  • 4. Ubić kremówkę z kilkoma łyżkami cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w pół szklance wody, schłodzoną wymieszać z kremówką. Śmietanę wyłożyć na krem czekoladowy. Na wierzchu posypać startą gorzką czekoladę. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować