Czekoladowy wiśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Do ubitych jajek dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec 30 min w temp 180 stopni.
2.Wiśnie odsączyć. Sok wlać do garnka, dolać wody tak żeby odmierzyć 4 szklanki . Sok zagotować i wsypać galaretki. Rozpuścić je, wsypać wiśnie i całość schłodzić. Jak zacznie tężeć wylać na biszkopt i schłodzić w lodówce.
3.Czekoladę mleczną rozpuścić, lekko ostudzić i rozkręcić z margaryną. Zamiast czekolady można użyć nutelli ze słoika. Czekoladową masę rozsmarować na galaretkach.
4.Ubić kremówkę z kilkoma łyżkami cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w pół szklance wody, schłodzoną wymieszać z kremówką. Śmietanę wyłożyć na krem czekoladowy. Na wierzchu posypać startą gorzką czekoladę. Całość schłodzić.
Komentarze