Domowy razowy chleb

0 (0 ocen)

Chleb piekę raz w tygodniu, świeżość utrzymuje przez cały tydzień, jest naprawdę smaczny i łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • - rozczyn lub trochę ciasta z poprzedniego pieczenia
    -szkl maki żytniej razowej
    -woda
    -1 szkl otrębów pszennych
    -4 łyżki płatków owsianych
    -0,5 szkl pestek słonecznika lub dyni
    -3dkg (1/3 kostki) drożdży
    -łyżka soli
    -1 kg maki pszennej najlepiej typ450
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy

Domowy razowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przy pierwszym pieczeniu trzeba zrobić rozczyn: 1 szkl maki żytniej razowej wymieszać z 0,5 szkl wody. Odstawić na 3 doby, co kilka godzin trzeba przemieszać.
    2. Do gotowego rozczynu dodać 1 szkl maki żytniej razowej i 1 szkl cieplej wody. Odstawić na 6-12 godz.
    3. Po tym czasie dodać do tego otręby pszenne, płatki owsiane, pestki słonecznika, 1 litr cieplej wody wymieszanej z 1 łyżka soli. drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości cieplej wodzie i dodać do reszty. Wymieszać wszystko dokładnie i na koniec dodać 1 kg maki pszennej. Odłożyć 2 łyżki ciasta do następnego pieczenia jako rozczyn. Ciasto odstawić na ok 2 godziny do wyrośnięcia.
    4.Uszykować dwie formy od babki po ok 30cm. Wysmarować tłuszczem.Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do formy. Piec 1godz 15min w temp 200C.

Porady

Przy pierwszym pieczeniu zrobić rozczyn potem wystarczy ze będzie się odkładać 2 łyżki ciasta jako rozczyn.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować