Domowy razowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przy pierwszym pieczeniu trzeba zrobić rozczyn: 1 szkl maki żytniej razowej wymieszać z 0,5 szkl wody. Odstawić na 3 doby, co kilka godzin trzeba przemieszać.
2. Do gotowego rozczynu dodać 1 szkl maki żytniej razowej i 1 szkl cieplej wody. Odstawić na 6-12 godz.
3. Po tym czasie dodać do tego otręby pszenne, płatki owsiane, pestki słonecznika, 1 litr cieplej wody wymieszanej z 1 łyżka soli. drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości cieplej wodzie i dodać do reszty. Wymieszać wszystko dokładnie i na koniec dodać 1 kg maki pszennej. Odłożyć 2 łyżki ciasta do następnego pieczenia jako rozczyn. Ciasto odstawić na ok 2 godziny do wyrośnięcia.
4.Uszykować dwie formy od babki po ok 30cm. Wysmarować tłuszczem.Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do formy. Piec 1godz 15min w temp 200C.
Porady
Przy pierwszym pieczeniu zrobić rozczyn potem wystarczy ze będzie się odkładać 2 łyżki ciasta jako rozczyn.
Komentarze