Skrzydełka sojowo-imbirowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne lekko pikantne, pachnące imbirem skrzydełka świetne zarówno upieczone na grillu jak i w piekarniku.

  • 45 min

Składniki:

  • 1,5 kg skrzydełek
    ½ szklanki sosu sojowego jasnego
    2 łyżeczki startego na tarce imbiru
    1-2 papryczki chilli
    2 gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu
    2 łyżki miodu
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki Przekąski

Skrzydełka sojowo-imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i dzielimy na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem – odstawiamy na bok. W szklance mieszamy ze sobą sos sojowy i miód – mieszamy aż miód się rozpuści. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli i starty na tarce imbir, a także posiekany tymianek. Wszystko starannie raz jeszcze mieszamy.

    UWAGA!

    Jeśli marynata jest nadal za słona dodajemy więcej miodu. Tak przygotowaną marynatą zalewamy skrzydełka i marynujemy je minimum godzinę a najlepiej całą noc.

    Zamarynowane skrzydełka grillujemy po 6-10 minut z każdej strony smarując raz na jakiś czas pozostałą marynatą, lub przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Imbir Kurczak Miód Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować