Serowy tulipan

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zgrany duet, sernik i murzynek, w efekcie wyszło pyszne wilgotne ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Blaszka 35x15

    Ser :
    800 g sera tłustego
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    100 g masła
    Ciasto :
    1 kostka margaryny (250 g )
    11/3 szkl. cukru
    3 łyżki ciemnego kakao
    5 łyżek wody
    11/2 szkl. mąki tortowej
    11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Murzynek Desery Ciasto

Serowy tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, wodę i kakao włożyć do rondelka i zagotować często mieszając.Zestawić do ostudzenia.
    Odłożyć ok 100 ml do kubeczka na polanie ciasta.
    Do reszty dodać żółtka i zmiksować, następnie dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem.
  • 2. Ser zemleć w maszynce.
    W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać po łyżce ser i dalej ucierać.
  • 3. Wszystkie białka (8 sztuk) ubić na sztywną pianę.
    Dodać po połowie do ciemnego ciasta i do sera, delikatnie wymieszać.
  • 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na spód dać połowę ciemnego ciasta, wygładzić powierzchnię i rozłożyć połowę sera, czynności powtórzyć.
    Stuknąć lekko blaszką o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
    Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec do suchego patyczka.
    Całkowity czas pieczenia zależy dużo od piekarnika, u mnie było to 90 minut.
  • 5. Po ostudzeniu polać pozostawioną polewą.

Porady

Po upieczeniu ciasta nie wyjmować od razu , najlepiej trzymać jeszcze pół godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować