Serowe spaghetti z szynką

0 (0 ocen)

  • 5 min

Połączenie mojej kreatywności,braku czasu i oczywiście braku wystarczających produktów dały efekt, który ku mojemu zaskoczeniu zachwycił nawet mojego męża,który należy do typowych tradycjonalistów.

  • 5 min

Składniki:

  • 20 - 30 dag szynki wędzonej
    pół paczki makaronu spaghetti
    bulion drobiowy lub kostka rosołowa
    3 -4 łyżki mleka
    kostka sera topionego, np. Edam
    dwa ząbki czosnku
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Serowe spaghetti z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serowe spaghetti z szynką 1. 1. Szynkę pokroić w małą kostkę i podpiec na patelni wraz z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Gdy szynka będzie już zarumieniona,dodajemy makaron spaghetti w całości lub pokruszony na części, następnie zalewamy bulionem drobiowym aż do przykrycia całości. Jeśli nie mamy gotowego buliony, zalewamy całość wodą i dodajemy kostkę rosołową, od czasu do czasu mieszając.
    2. Gdy makaron będzie już miękki, dodajemy kilka łyżek mleka oraz ser topiony podzielony na mniejsze kawałki. Mieszamy tak długo, aż ser będzie całkowicie rozpuszczony. Dodajemy zioła prowansalskie oraz pieprz do smaku. Gotować jeszcze chwilę na średnim ogniu, aby zredukować sos i doprowadzić do jego zagęszczenia. Najlepiej spożywać zaraz po przygotowaniu,gdyż po wystygnięciu sos robi się bardzo gęsty.

Porady

Jeżeli ktoś lubi bardziej czosnkowy smak można dodać czosnkowy ser topiony. Tak samo z przyprawami. Nie dodaje soli, gdyż była ona już dodana do bulionu, lecz jeśli preferujecie słony smak zawsze można dodać jej odrobinę. Natomiast jeśli sos będzie za gęsty dolewamy odrobinę bulionu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować