Seromak z czekoladą i prażonym kokosem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatny ser ... mokry mak .... a w połączeniu razem tworzą obłędną całość.Świetny pomysł nie tylko na Święta.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    ( blacha 24x32 )
    MASA SEROWA :
    *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg
    * cukier – 1,5 szkl
    * mąka ziemniaczana – 2 łyżki
    * jajka – 6 szt
    * masło – 150 g
    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    MASA MAKOWA:
    * mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g
    * cukier – 1,5 szkl
    * jajka – 4 szt
    * masło – 70 g
    * mąka – 4 łyżki
    * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
    * olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki
    DODATKOWO :
    * czekolada deserowa / gorzka – 100 g
    * wiórki kokosowe
    * mleko – 50 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec Desery

Seromak z czekoladą i prażonym kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA SEROWA :
    Oddzielamy żółtka od białek.
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )
    Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.
    Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..
    Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.
    Dokładnie mieszamy.
    Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy ją do masy serowej – mieszamy łyżką.

    MASA MAKOWA:
    Oddzielamy żółtka od białek.
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ).
    Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Wlewamy olejek migdałowy.
    Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy do masy..
    Dokładnie mieszamy.
    Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do masy makowej – mieszamy łyżką.

    CAŁOŚĆ :
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Wykładamy nasze masy ( w rzędach ) :
    1.rząd – łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej … łyżka czubata masy makowej … mniejsza łyżka masy makowej ( kilka „kupek” obok siebie ).
    2. rząd – łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej … łyżka czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ).
    Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”.
    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem , później wyłączyłam ).
    Musimy obserwować ciasto i jeśli zacznie się przypiekać , wyłączmy termo obieg wcześniej.
    Po upieczeniu chwilę studzimy.
    Roztapiamy czekoladę dodając do niej 50 ml mleka.
    Polewamy ciasto i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.
    Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować