Seromak na kruchym cieście

4.5 (168 ocen)

Ciasto doskonale pasuje na Święta Bożego Narodzenia, ale będzie również idealnym, słodkim dodatkiem do popołudniowej, zimowej kawy...

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki pszennej,
    200g masła,
    200g cukru,
    jajko,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa makowa:
    500g zmielonego maku,
    3 szklanki mleka,
    200g cukru,
    2 jajka,
    skórka z cytryny,
    50g orzechów włoskich,
    70g mąki ziemniaczanej,
    60g masła,
    łyżka cynamonu.

    Masa serowa:
    750g białego sera,
    3 jajka,
    300g cukru,
    40g mąki ziemniaczanej,
    4 łyżki oleju rzepakowego,
    sok z cytryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Serniki Makowiec Kruche ciasto Desery

Seromak na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę. 2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami.

  • surowy seromak 2. Zmielony mak zagotować z 2 szklankami mleka, cukrem i skórka z cytryny. Dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać surowe żółtka, pozostałą szklankę mleka i mąkę. Ponownie zagotować, po czym przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, wraz z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami dodać do masy. Gotową masę rozsmarować na cieście.
  • surowy seromak2 3. Ser zmielić, dodać jajka i cukier, zmiksować. Dodać olej oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na cieście.
  • surowy seromak3 4. Posypać resztą kruszonki. Piec około 50minut w temp. 175st. Ostudzić i polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować