Sernik zebra z dynią i mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć biszkopty.
Kakao dokładnie wymieszać z mlekiem, żeby nie było grudek.
Galaretkę cytrynową rozpuścić razem z żelatyną w 250 ml wrzątku, ostudzić do lekkiego tężenia.
2.Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone.
Podzielić masę na dwie części.
Do jednej dodać stopniowo serek, kakao i połowę galaretki, mieszając na małych obrotach miksera.
Do drugiej dodać drugi serek i resztę galaretki.
Wkładać na przemian masę serową na spód z biszkoptów, włożyć do lodówki aby stężało.
3.Warstwa dyniowa:
Mirabelki umyć i z pestkami włożyć do rondelka, podlać 1/3 szklanki wody i rozgotować ok. 10 minut, aż się rozpadną, często mieszając.
Masę śliwkową przetrzeć przez sito, dodać cukier , wlać wrzącą wodę i wsypać galaretkę. Mieszać aż się rozpuści, następnie dodać mus z dyni.
Ostudzić, tężejącą wylać na sernik.Tuż przed podaniem udekorować plasterkami kiwi.
Porady
Kiwi kładziemy na serniku tuż przed podaniem inaczej rozpuści nam galaretkę, dodatkowo warto przelać je na sitku wrzącą wodą.
Mus z dyni może być świeży lub mrożony.
Komentarze