Puszysty sernik z kefirem i mirabelkami

4.49 (197 ocen)

  • 3 godz.

Inny niż zwykle, bo z niemielonego twarogu. Do tego wzbogacony o kwaskowe mirabelki stanowi wyśmienity i zdrowy deser.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego
    300 g masła
    600 g kefiru
    3 szklanki cukru
    10 jajek S
    fiolka aromatu pomarańczowego
    6 budyniów śmietankowych po 60 g każdy
    około 30-40 sztuk mirabelek
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Puszysty sernik z kefirem i mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać miękkie masło i cukier i wyrobić z tego puszystą masę.
  • 2. Do tego dodać pozostałe składniki czyli: rozgnieciony wcześniej widelcem twaróg, kefir, aromat i budynie. Wszystko zmiksować mikserem na dużych obrotach aby się dobrze wymieszało.
  • 3. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Dodać ubite białka do masy i lekko zamieszać do zaniku piany.
  • 4. Masę przelać do nasmarowanej blachy. Na całej powierzchni ciasta ,,zatopić,, wydrążone z pestek mirabelki, a potem poukładać kolejny ich rząd bez zatapiania w cieście (tak żeby były widoczne).
  • 5. Pieczemy około 2h w 200 stopniach, może nieco dłużej w zależności od piekarnika.
  • 6. Ciasto studzimy i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Mirabelki Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować