Sernik z rosą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lubię piec i piekę wiele różnych ciast ale ten sernik to od lat dla mnie i moich bliskich ,,niebo w gębie".

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na spód:
    20 dag masła lub margaryny
    3 szklanki mąki
    3 żółtka
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    70 dag twarogu, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka 1 kg
    3 całe jajka
    1 szklanka cukru
    1 budyń śmietankowy
    cukier wanilinowy najlepiej z firmy Gellwe
    2 szklanki mleka
    pół szklanki oleju najlepiej kujawskiego
    łyżka soku z cytryny, rum



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik z rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ciasto:
    Na stolnice przesiewamy 3 szklanki mąki i mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodajemy tłuszcz i siekamy powstałą masę nożem, dodajemy żółtka. Ugniatamy dalej ręką, formując kule. Ciasto chowamy do lodówki.
  • 2. Na masę serową:
    Trzy całe jajka ze szklanką cukru i cukrem waniliowym miksujemy do białości.
    Ser wkładamy do miski następnie rozdrabniamy blenderem dolewając mleko.
    Łączymy obie masy. Dodajemy budyń i pół szklanki oleju oraz sok z cytryny.
    Można również dodać rum.
  • 3. Prostokątną blachę o wymiarach 24x40cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód blachy i boki wyklejamy ciastem, wlewamy przygotowaną masę i pieczemy w temp. 160 stopni 40-45min (piec z termo obiegiem)
    Pod koniec pieczenia ciasta ubić piane z pozostałych trzech białek z 1/2 szklanki cukru i posmarować wysunięty na chwilę sernik- piec jeszcze 15-20min w temp. 130 stopni, do zapieczenia bezy.

Porady

W przygotowaniu sernika i piany używam tylko cukru kryształu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować