Lubię piec i piekę wiele różnych ciast ale ten sernik to od lat dla mnie i moich bliskich ,,niebo w gębie".
2 godz.
Składniki:
Na spód:
20 dag masła lub margaryny
3 szklanki mąki
3 żółtka
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
70 dag twarogu, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka 1 kg
3 całe jajka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
cukier wanilinowy najlepiej z firmy Gellwe
2 szklanki mleka
pół szklanki oleju najlepiej kujawskiego
łyżka soku z cytryny, rum
1.Na ciasto:
Na stolnice przesiewamy 3 szklanki mąki i mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodajemy tłuszcz i siekamy powstałą masę nożem, dodajemy żółtka. Ugniatamy dalej ręką, formując kule. Ciasto chowamy do lodówki.
2.Na masę serową:
Trzy całe jajka ze szklanką cukru i cukrem waniliowym miksujemy do białości.
Ser wkładamy do miski następnie rozdrabniamy blenderem dolewając mleko.
Łączymy obie masy. Dodajemy budyń i pół szklanki oleju oraz sok z cytryny.
Można również dodać rum.
3.Prostokątną blachę o wymiarach 24x40cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód blachy i boki wyklejamy ciastem, wlewamy przygotowaną masę i pieczemy w temp. 160 stopni 40-45min (piec z termo obiegiem)
Pod koniec pieczenia ciasta ubić piane z pozostałych trzech białek z 1/2 szklanki cukru i posmarować wysunięty na chwilę sernik- piec jeszcze 15-20min w temp. 130 stopni, do zapieczenia bezy.
Porady
W przygotowaniu sernika i piany używam tylko cukru kryształu.
Komentarze