Sernik z mascarpone na kokosowym spodzie

  • wyświetlono: 1316 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Jest to australijski sernik według Billa Grangera.

doowa
  • 30min

Składniki

Składniki: ( 12 porcji)
przepis na okrągłą formę 24 cm

160 g okrągłych biszkoptów
80 g rozpuszczonego i przestudzonego oleju kokosowego
500 g kremowego serka ( miałam Dr Oetker w wiaderku)
220 g cukru
4 jajka
1 żółtko
3 łyżki soku cytrynowego
skórka z 1 cytryny
400 g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
opcjonalnie: cukier puder do posypania lub wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z mascarpone na kokosowym spodzie

  • sernik z mascarpone na kokosowym spodzie1. Rozgrzać piekarnik do 150°C.
    Formę, w której będzie pieczone ciasto wysmarować lekko olejem kokosowym i wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz szczelnie owinąć folią aluminiową.
    Przygotować naczynie, na tyle duże, żeby swobodnie zmieściła się w nim forma z ciastem.
    Biszkopty drobno pokrusz lub zmiel w malakserze.
    Wymieszać je z rozpuszczonym olejem kokosowym i wyłożyć nimi dno formy do ciasta, dobrze je uklepując.
    Za pomocą miksera wymieszać serek kremowy z cukrem, dodać jajka, żółtko, skórkę cytrynowa oraz sok z cytryny i zmiksować na gładką masę.
    Na koniec dodać serek mascarpone oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wszytko dobrze wymieszać mikserem.
    Składniki łatwiej się połączą, jeśli będą w temperaturze pokojowej, szczególnie oba serki, dlatego należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.
    Masę serową wlać do formy, wstawić do przygotowanego wcześniej naczynia i uzupełnić je gorącą wodą, która powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem.
    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny, aż wierzch sernika zetnie się, ale środek będzie jeszcze półpłynny.
    Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na jeszcze jedną godzinę.
    Gdy sernik stężeje, wyjąć go z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
    Gdy będzie zimny, owinąć go (w formie) w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub na noc.
    Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem lub tak jak ja posypać wiórkami czekolady.

Porady

Wart jest tej pracy weń włożonej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatasernik z mascarpone na kokosowym spodzie

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: juchab

Sernik z sokiem pomarańczowym na cynamonowym...

Wariacja sernikowa na całego!

sernik z czekoladą

Dodane przez: lidien

Sernik z czekoladą na spodzie brownies

Mega czekoladowy sernik na spodzie...

rozkosznie pyszny sernik z truskawkami pieczony na kruchym spodzie...

Dodane przez: ziutula

sernik z truskawkami pieczony na kruchym...

sernik z truskawką jest obłędnie...

Sernik na kakaowym spodzie

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Sernik na kakaowym spodzie

Zawsze szybko z znika do ostatniego...

Sernik na spodzie z nutelli

Dodane przez: anik9

Sernik na spodzie z nutelli

Przepis znalazłam w internecie...

Sernik na zimno

Dodane przez: Paula25

Sernik na zimno na spodzie z nutellą

Pyszny sernik na zimno. Szybki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE