Sernik z mascarpone na kokosowym spodzie

4.49 (144 ocen)

  • 30 min

Jest to australijski sernik według Billa Grangera.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki: ( 12 porcji)
    przepis na okrągłą formę 24 cm

    160 g okrągłych biszkoptów
    80 g rozpuszczonego i przestudzonego oleju kokosowego
    500 g kremowego serka ( miałam Dr Oetker w wiaderku)
    220 g cukru
    4 jajka
    1 żółtko
    3 łyżki soku cytrynowego
    skórka z 1 cytryny
    400 g serka mascarpone
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    opcjonalnie: cukier puder do posypania lub wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z mascarpone na kokosowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik z mascarpone na kokosowym spodzie 1. Rozgrzać piekarnik do 150°C.
    Formę, w której będzie pieczone ciasto wysmarować lekko olejem kokosowym i wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz szczelnie owinąć folią aluminiową.
    Przygotować naczynie, na tyle duże, żeby swobodnie zmieściła się w nim forma z ciastem.
    Biszkopty drobno pokrusz lub zmiel w malakserze.
    Wymieszać je z rozpuszczonym olejem kokosowym i wyłożyć nimi dno formy do ciasta, dobrze je uklepując.
    Za pomocą miksera wymieszać serek kremowy z cukrem, dodać jajka, żółtko, skórkę cytrynowa oraz sok z cytryny i zmiksować na gładką masę.
    Na koniec dodać serek mascarpone oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wszytko dobrze wymieszać mikserem.
    Składniki łatwiej się połączą, jeśli będą w temperaturze pokojowej, szczególnie oba serki, dlatego należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.
    Masę serową wlać do formy, wstawić do przygotowanego wcześniej naczynia i uzupełnić je gorącą wodą, która powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem.
    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny, aż wierzch sernika zetnie się, ale środek będzie jeszcze półpłynny.
    Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na jeszcze jedną godzinę.
    Gdy sernik stężeje, wyjąć go z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
    Gdy będzie zimny, owinąć go (w formie) w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub na noc.
    Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem lub tak jak ja posypać wiórkami czekolady.

Porady

Wart jest tej pracy weń włożonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować