Jest to australijski sernik według Billa Grangera.
30 min
Składniki:
Składniki: ( 12 porcji)
przepis na okrągłą formę 24 cm
160 g okrągłych biszkoptów
80 g rozpuszczonego i przestudzonego oleju kokosowego
500 g kremowego serka ( miałam Dr Oetker w wiaderku)
220 g cukru
4 jajka
1 żółtko
3 łyżki soku cytrynowego
skórka z 1 cytryny
400 g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
opcjonalnie: cukier puder do posypania lub wiórki czekoladowe
Sernik z mascarpone na kokosowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 150°C.
Formę, w której będzie pieczone ciasto wysmarować lekko olejem kokosowym i wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz szczelnie owinąć folią aluminiową.
Przygotować naczynie, na tyle duże, żeby swobodnie zmieściła się w nim forma z ciastem.
Biszkopty drobno pokrusz lub zmiel w malakserze.
Wymieszać je z rozpuszczonym olejem kokosowym i wyłożyć nimi dno formy do ciasta, dobrze je uklepując.
Za pomocą miksera wymieszać serek kremowy z cukrem, dodać jajka, żółtko, skórkę cytrynowa oraz sok z cytryny i zmiksować na gładką masę.
Na koniec dodać serek mascarpone oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wszytko dobrze wymieszać mikserem.
Składniki łatwiej się połączą, jeśli będą w temperaturze pokojowej, szczególnie oba serki, dlatego należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.
Masę serową wlać do formy, wstawić do przygotowanego wcześniej naczynia i uzupełnić je gorącą wodą, która powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny, aż wierzch sernika zetnie się, ale środek będzie jeszcze półpłynny.
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na jeszcze jedną godzinę.
Gdy sernik stężeje, wyjąć go z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Gdy będzie zimny, owinąć go (w formie) w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub na noc.
Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem lub tak jak ja posypać wiórkami czekolady.
Komentarze