Sernik z brzoskwiniami na małą blaszke

4.46 (189 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu ;)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:

    *1 i 3/4 szklanki mąki

    *2 łyżki cukru pudru

    *1 łyżeczka proszku do pieczenia

    *3 żółtka

    *130g. masła

    Masa serowa

    *1/2 kg. twarogu
    Ja użyłam 250g twarogu i 500g serka homogenizowanego waniliowego

    *2 jajka

    *1/2 szklanki cukru

    *1 budyń waniliowy/śmietankowy

    *70g. roztopionego masła

    Beza

    *3 białka

    *1/3 szklanki cukru

    Dodatkowo:
    * 1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.46 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sernik z brzoskwiniami na małą blaszke - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 1/4 i 3/4. Oby dwie części zapakować do woreczka . 3/4 ciasta schować do lodówki na 30 minut a 1/4 do zamrażalnika.

    Ciasto (3/4) wyłożyć na blaszkę i podpiec 1 piekarniku około 15 minut w 180st. C.

    W tym czasie przygotować masę serową. Jajka należy utrzeć z cukrem. Następnie stopniowo dodawać twaróg. Miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać budyń i roztopione i schłodzone masło. Wymieszać.

    W drugiej misce ubić białka . Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.


    Masę serową wylać na podpieczone ciasto. Następnie na masie serowej ułożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie . Na brzoskwinie wyłożyć pianę z białek i następnie twarde ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wierzch ciasta.

    piec około 45 minut w 180 st. C.

Porady

Przed końcem pieczenia sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest upieczone, w przypadku niedopieczenia piec jeszcze ok 10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować