Sernik wylewany

4.49 (172 ocen)

  • 45 min

Sernik ten zawsze się udaje. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a jak smakuje!

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto: 400g mąki pszennej, 250g margaryny, 1 jajko, 3/4 szklanki cukru, 1łyżeczka proszku do pieczenia;
    Masa serowa: 1kg sera dobrze zmielonego, 150g cukru, 1 szklanka oleju, 600ml mleka, 6 żółtek, 4 opakowania budyniu śmietankowego, jeśli ktoś lubi -bakalie.
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik wylewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, jajka, cukru. Wykładamy nim dużą blaszkę(25x33cm) z wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia. Ciasto podpiec 10min w 180stC.
  • 2. Ser przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego żółtka, cukier- wymieszać. Później powoli wlewamy olej cały czas mieszając. Następnie wsypujemy budynie, a na końcu wlewamy mleko. Jeśli ktoś lubi może dodać bakalie. Masa powinna mieć lejącą konsystencję.
  • 3. Z pozostałych 6 białek ubijamy sztywną pianę, którą na sam koniec dodajemy do masy serowej. Dokładnie wymieszać całość.
  • 4. Gotową masę serową wylewamy na gorące, podpieczone ciasto. Całość pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180stC.

Porady

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewa czekoladową. Inna wersja z pianą z białek-białka można ubić z 1/2 szklanki cukru i wyłożyć na wierzch ciasta 15min. przed końcem pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować