Sernik szarlotkowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis od znajomej blogerki Kasi, w weekend gościł na moim stole. Zachwycił mnie i dlatego dzielę się z innymi.

  • 40 min

Składniki:


  • Składniki na biszkopt:

    3 jajka
    2/3 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę serową:

    650 g sera twarogowego na serniki - z wiaderka ( mój był z wanilią - taki znalazłam w sklepie )
    3/4 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    3 jajka
    2 kopiate łyżki gęstej śmietany 18% ( ja dodałam 12% )

    Składniki na masę jabłkową:

    1,5 kg słodkich jabłek ( moje kupione jabłka okazały się kwaśne, więc dodałam więcej cukru )
    1 łyżeczka cynamonu
    1 galaretka brzoskwiniowa
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik szarlotkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkopta:
    Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy suche składniki. Miksujemy do połączenia.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. Gdy biszkopt jest już w piekarniku przygotowujemy masę serową.
    Wszystkie jej składniki wkładamy do miski i miksujemy do ich połączenia. Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt i ponownie wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 160 stopni. Po 20 minutach przykrywamy górę ciasta folią aluminiową, włączamy opcję górnej grzałki i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut.
    Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
  • 3. Przygotowanie masy jabłkowej:
    Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i prażymy aż zgęstnieją. Następnie dodajemy cukier i cynamon. Jabłka doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Energicznie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Jabłka odstawiamy do ostygnięcia.
    Gdy jabłka są już zimne wykładamy je na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na noc.

Porady

Autorka w swym przepisie zaproponowała jeszcze udekorowanie każdego kawałka ciasta bitą śmietaną. Ja z wiadomych względów ( kcal :-)) pominęłam tę opcję, ale polecam. Jedynym moim dodatkiem do tego ciasta jest filiżanka mocnej, gorzkiej kawy :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować