Wyśmienity sernik dla wszystkich łasuchów i amatarów czekolady. Inna wersja tradycyjnego sernika z rodzynkami.
30 min
Składniki:
Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki
100 g zimnego masła
1/4 szklanki wody wody
2 łyżki cukru
1,5 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół opakowania cukru waniliowego (8g)
1 żółtko
Składniki na masę:
1 kg sera białego (na sernik w wiaderku)
5 jajek + białko, które zostało z przygotowania spodu
1 szklanka cukru
125 g ulubionej czekolady (mleczna lub gorzka)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g rozpuszczonego masła
pół opakowania cukru waniliowego (8g)
Polewa czekoladowa:
150 g czekolady (gorzkiej i mlecznej)
125 g masła
Sernik stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy spód: zimne masło siekamy z mąką, potem dodajemy resztę składników i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym ciastem wylepiamy formę, w której będziemy piec sernik. Za pomocą widelca nakłuwamy gęsto ciasto i wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika, pieczemy 20 minut.
2.Przygotowanie masy serowej: żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, posiekaną czekoladę, rozpuszczone masło i po łyżce dokładamy ser. Na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką - gotową jednolitą masę wylewamy na spód. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 60 minut. Studzimy w piekarniku.
3.Przygotowanie polewy: roztapiamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Lekko studzimy, gdy polewa zacznie gęstnieć wylewamy na przestudzony sernik.
Porady
Gotowe chłodne ciasto z polewą włożone do lodówki szybciej się ściśnie i polewa zastygnie.
Komentarze