Sernik śliwkowy

5 (1 ocen)

  • 40 min

Pyszny delikatny sernik z dodatkiem śliwek.Ciasto jest proste i dość szybkie w przygotowaniu.

  • 40 min

Składniki:

  • Kruchy spód:

    300 g mąki
    130 g masło
    3 żółtka
    4 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego

    Masa serowa:

    1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
    3 jajka
    6 łyżek cukru
    łyżka soku z cytryny, lub aromatu cytrynowego
    1 cały budyń

    Dodatkowo: 1 kg śliwek węgierek, łyżeczka cynamonu, łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Spód: Składniki ciasta siekamy na stolnicy i zarabiamy w jedną całość. Nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je bułką tartą.* Układamy śliwki na całej powierzchni ciasta skórką na dole. Znów obsypujemy całość szczyptą bułki tartej i cynamonem.
    wymiary formy: 20x35cm
  • 2. 2. Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek do osobnych misek. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką,lekko puszystą masę (cukier nie musi się do końca rozpuścić). Dodajemy ser, sok z cytryny i miksujemy aż się składniki ładnie połączą. Wsypujemy budyń. Ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z serem. Mieszamy. Można teraz spróbować sera- jeśli wg Was jest mało słodki można dosypać cukier puder. Gotową masę wykładamy na śliwki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 180 stopni na 1 godzinę.

Porady

Użycie bułki tartej spowoduje że nadmiar soku ze śliwek wchłonie się w bułkę a nie w kruchy spód, a bułki nie czuć po upieczeniu ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować