masa serowa: 1 kg sera na serniki ( u mnie z wiaderka)
5 jajek
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z wanilią i kardamonem
1 przyprawa korzenna
lukier: 1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Sernik korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: mąkę, połowę przyprawy korzennej i kakao przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło, żółtka i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić godzinę w lodówce. Następnie zimnym ciastem wylepić dno okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o śr.24 cm. Piec 12 minut w 180 st.
2.Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem oraz z cukrem waniliowym i kardamonem na gładką puszystą masę. Łyżkami dodawać ser, proszek budyniowy i pozostałą przyprawę korzenną ciągle ucierając na mniejszych obrotach miksera. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek (dodać też białka z kruchego ciasta). Masę wylać na podpieczony spód i piec 20 minut w 180 st. Następnie zmniejszyć temp.do 160 st. i piec jeszcze ok.50 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku.
3.Składniki na lukier utrzeć i polać wierzch zimnego sernika. Posypać kandyzowanym ananasem. Sernik najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego!
Komentarze