Sernik korzenny

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wyśmienity, pachnący przyprawami korzennymi sernik, w sam raz na świąteczny stół. Polecam!

Składniki:

  • kruchy spód: 2 szklanki mąki
    80g masła
    2 żółtka (białka zachować)
    6 łyżek cukru pudru
    1 czubata łyżka kakao

    masa serowa: 1 kg sera na serniki ( u mnie z wiaderka)
    5 jajek
    1 budyń śmietankowy
    1 szklanka cukru
    2 łyżki cukru z wanilią i kardamonem
    1 przyprawa korzenna

    lukier: 1,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka gorącej wody

    100g kandyzowanych ananasów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: mąkę, połowę przyprawy korzennej i kakao przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło, żółtka i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić godzinę w lodówce. Następnie zimnym ciastem wylepić dno okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o śr.24 cm. Piec 12 minut w 180 st.
  • 2. Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem oraz z cukrem waniliowym i kardamonem na gładką puszystą masę. Łyżkami dodawać ser, proszek budyniowy i pozostałą przyprawę korzenną ciągle ucierając na mniejszych obrotach miksera. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek (dodać też białka z kruchego ciasta). Masę wylać na podpieczony spód i piec 20 minut w 180 st. Następnie zmniejszyć temp.do 160 st. i piec jeszcze ok.50 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku.
  • 3. Składniki na lukier utrzeć i polać wierzch zimnego sernika. Posypać kandyzowanym ananasem. Sernik najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować