Sernik na zimno z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty wykładamy na prostokątną blaszkę o wymiarach 35x25. Ser, jogurt i cukier zmiksować. Odlać 1/3 część masy i odstawić na bok. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, lekko przestudzić i dodać do większej porcji masy serowej ciągle miksując. Następnie wylać tę masę serową na biszkopty i wstawić do lodówki do stężenia na około 30 minut. W tym czasie porzeczki zmiksować blenderem i wymieszać z odłożoną porcją masy serowej. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i lekko przestudzić. Dodać do masy porzeczkowej i dokładnie zmiksować. Wylać na zastygniętą masę serową i wstawić do lodówki do stężenia.
2.Galaretkę rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Porzeczki ułożyć na stężałej masie porzeczkowej, zalać tężejącą galaretką.
Porady
Sernik powinien przed podaniem schłodzić się w lodówce około 24 godziny.
Komentarze