Sernik makowo - orzechowy

4.49 (172 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię piec serniki, a ten jest wyśmienity. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto kruche na spód i boki foremki:
    1, 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    10 dag masła
    50 g cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    masa makowa:
    20 dag maku
    4 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki bułki tartej
    2 dag rodzynków
    1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
    20 dag cukru
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    1 łyżeczka olejku migdałowego
    masa serowa:
    50 dag twarogu trzyktotnie zmielonego
    4 jajka
    12 dag masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    20 dag cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    ciasto orzechowe:
    7,5 dag orzechów włoskich
    7,5 dag orzechów laskowych
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    2 łyżki bułki tartej
    polewa czekoladowa:
    5 dag czekolady mlecznej
    2 dag masła
    2 łyżki mleka
    polewa biała:
    5 dag białej czekolady
    2 dag masła
    2 łyżki mleka
    oprócz tego:
    bułka tarta i tłuszcz do posmarowania foremki
    foremka o średnicy 25 cm
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik makowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik makowo - orzechowy 1. KRUCHE CIASTO: Składniki na ciasto zagnieść w kule wstawić do lodówki na 30 minut.
    MASA MAKOWA: Mak zalać wrzątkiem, osączyć, zemleć trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku wymieszać
    z bułką tartą, rodzynkami, posiekanymi orzechami laskowymi, miodem, olejkiem, pianą ubitą z białek.
    MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, ekstrakt, pod koniec
    wyrabiania robotem masy dodać rozpuszczone, schłodzone masło, zmiksować, na koniec wymieszać delikatnie z pianą ubitą z białek.
    CIASTO ORZECHOWE: Zmielone orzechy zmiksować z żółtkami utartymi z cukrem, bułką tartą, mąką, na koniec wymieszać z pianą ubitą z białek.
    POLEWA CZEKOLADOWA: W garnuszku połączyć czekoladę z mlekiem, masłem, mieszać do czasu rozpuszczenia składników.
    POLEWA BIAŁA: Do małego garnuszka dodać białą czekoladę, masło, mleko, mieszać do czasu ich rozpuszczenia.
    PRZYGOTOWANIE CIASTA: Foremkę posmarować tłuszczem obsypać bułką tartą, wylepić dno i boki ciastem, wyłożyć masę makową, masę serową,
    rozsypać na wierzchu ciasto orzechowe w podobny sposób jak kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 80 minut w temperaturze 180 st C. Po ostudzeniu zrobić esy-floresy z białej i czekoladowej polewy i wstawić do lodówki na 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować