Sernik makowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE CIASTO: Składniki na ciasto zagnieść w kule wstawić do lodówki na 30 minut.
MASA MAKOWA: Mak zalać wrzątkiem, osączyć, zemleć trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku wymieszać
z bułką tartą, rodzynkami, posiekanymi orzechami laskowymi, miodem, olejkiem, pianą ubitą z białek.
MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, ekstrakt, pod koniec
wyrabiania robotem masy dodać rozpuszczone, schłodzone masło, zmiksować, na koniec wymieszać delikatnie z pianą ubitą z białek.
CIASTO ORZECHOWE: Zmielone orzechy zmiksować z żółtkami utartymi z cukrem, bułką tartą, mąką, na koniec wymieszać z pianą ubitą z białek.
POLEWA CZEKOLADOWA: W garnuszku połączyć czekoladę z mlekiem, masłem, mieszać do czasu rozpuszczenia składników.
POLEWA BIAŁA: Do małego garnuszka dodać białą czekoladę, masło, mleko, mieszać do czasu ich rozpuszczenia.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Foremkę posmarować tłuszczem obsypać bułką tartą, wylepić dno i boki ciastem, wyłożyć masę makową, masę serową,
rozsypać na wierzchu ciasto orzechowe w podobny sposób jak kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 80 minut w temperaturze 180 st C. Po ostudzeniu zrobić esy-floresy z białej i czekoladowej polewy i wstawić do lodówki na 30 minut.
Komentarze