SERNIK

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny sernik, którego ser jest delikatny jak pianka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    200 g. margaryny
    1 szklanka cukru
    3 łyż. kakao
    2 żółtka
    1 łyż. proszku do pieczenia
    1 łyżka jogurtu naturalnego, lub śmietany

    Na masę serową:
    Wiadereczko białego sera zmielonego (1 kg)
    pół budyniu śmietankowego
    1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    skórka otarta z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qpdnws 1. Do mąki dodajemy wszystkie składniki, dokładnie wygniatamy ciasto i formujemy w kulę .Chłodzimy w lodówce.

    Robimy masę serową:
    Do sera wsypujemy mąkę , budyń i skórkę z cytryny.
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Żółtka ucieramy z cukrem , dodajemy do sera , a białka miksujemy na sztywna pianę i również dokładamy do masy serowej. Wszystko lekko mieszamy aby składniki nam się połączyły.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na pół .
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Jedną połową ciasta wylepiamy dno foremki , wyłożonej folią spożywczą , lub wysmarowaną olejem.
    Na ciasto wykładamy masę serową .
    Resztę ciasta równomiernie ścieramy na tarce o grubych oczkach na ser.

    Pieczemy 65 min. w temp. 180 stopni ( bez termoobiegu )
    Po upieczeniu zostawić w piekarniku , aż ostygnie.
    Posypać cukrem pudrem.

Porady

Możemy dodać rodzynki jeśli lubicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować