Serniczek z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zagnieść ciasto kruche: wszystkie składniki zagnieść, następnie uformować kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
Po tym czasie formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
2. Przygotować masę serową: ser, cukier, roztopioną i ostudzoną margarynę mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy 5 żółtek i sok z cytryny. Następnie wsypujemy budynie. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do sera.
Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.
3. Przygotować piankę czekoladową: krem zmiksować z mlekiem przez 3min. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Żelatynę rozpuścić w 1/3 gorącej wody, ostudzić i dodać do kremu.
Tak przygotowany krem wyłożyć na ostudzony sernik.
4. Przygotować piankę pomarańczową: krem zmiksować z sokiem przez 3min. Żelatynę rozpuścić w 1/3 gorącej wody, ostudzić i dodać do kremu.
Tak przygotowany krem wyłożyć na piankę czekoladową.
Na ciasto posypać posiekane orzechy i pokrojone pomarańcze.
Komentarze