SERNICZEK Z POMARAŃCZĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealne połączenie sernika z czekoladą i sokiem z pomarańczy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
    - kostka margaryny
    - 300g mąki pszennej
    - 100g cukru pudru

    MASA SEROWA
    - 1kg zmielonego twarogu
    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru pudru
    - cukier waniliowy
    - sok z 1/2 cytryny
    - 2 budynie waniliowe
    - 250g margaryny zwykłej (wcześniej roztopionej i ostudzonej)

    PIANKA CZEKOLADOWA
    - krem do tortu o smaku waniliowym
    - 1 tabliczka mlecznej czekolady ( wcześniej roztopionej nad parą)
    - 3/4 szklanki mleka
    - 1 łyżka żelatyny

    PIANKA POMARAŃCZOWA
    - 1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
    - 1 krem do tortu o smaku waniliowym
    - 1 łyżka żelatyny

    DODATKOWO
    - posiekane orzechy w karmelu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Orzeszki

Serniczek z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagnieść ciasto kruche: wszystkie składniki zagnieść, następnie uformować kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
    Po tym czasie formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy placek.
    Podziurkować widelcem i piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

    2. Przygotować masę serową: ser, cukier, roztopioną i ostudzoną margarynę mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy 5 żółtek i sok z cytryny. Następnie wsypujemy budynie. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do sera.
    Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.

    3. Przygotować piankę czekoladową: krem zmiksować z mlekiem przez 3min. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Żelatynę rozpuścić w 1/3 gorącej wody, ostudzić i dodać do kremu.
    Tak przygotowany krem wyłożyć na ostudzony sernik.

    4. Przygotować piankę pomarańczową: krem zmiksować z sokiem przez 3min. Żelatynę rozpuścić w 1/3 gorącej wody, ostudzić i dodać do kremu.
    Tak przygotowany krem wyłożyć na piankę czekoladową.

    Na ciasto posypać posiekane orzechy i pokrojone pomarańcze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować