Do tej pory na serku naturalnym, robiłam serniki na zimno. Tym razem, postanowiłam wypróbować, sernik pieczony. Do końca nie wiedziałam, co z tego wyjdzie. Okazało się, że wyszło pysznie.
Serniczek łaciaty na serku naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem.
Dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
Zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni, 15-20 minut.
Zostawić do wystudzenia.
2.Ser przełożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować.
Następnie dodawać, po jednym jajku, dalej miksując.
Kiedy składniki się połączą, wsypać mąkę ziemniaczaną. Zmiksować chwilę
i wlać roztopione i przestudzone masło.
Ponownie zmiksować, do połączenia składników. Większą część masy,
(2/3 ) wyłożyć na wystudzony biszkopt.
Do pozostałej masy, dodać kakao. Zmiksować i łyżką wyłożyć na białą masę, robiąc łatki.
3.Tak przygotowany sernik, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
i piec, około 1 godziny. Następnie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kolejną godzinę.
Po tym czasie uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia.
Przed podaniem, posypać cukrem pudrem.
Komentarze