Serniczek truskawkowo herbatnikowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny na spodzie z herbatników zmiksowanych z mlekiem i z żelatyną .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g sera białego
    200 ml śmietany 18%
    1 szkl mleka
    8 łyżeczek żelatyny
    3/4 szkl cukru
    cukier wanilinowy

    warstwa herbatnikowa
    2 op herbatników petit beurre
    1 szkl mleka
    3 łyżeczki żelatyny

    1 galaretka cytrynowa
    500 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serniczek truskawkowo herbatnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serniczek truskawkowo herbatnikowy 1. Do przygotowania serniczka będzie potrzebna duża forma na babkę z silikonu.

    Rozpuścić galaretkę cytrynową, na dnie formy ułożyć umyte truskawki i zalać chłodną galaretką, tylko tyle by truskawki lekko podniosły sie od dna ok 1,5 szkl (resztę galaretki zużyć na coś innego)
    Zastudzić w lodówce. Ser, śmietanę, mleko, cukier i cukier waniliowy włożyć do kubka do cocktaili i dobrze zmiksować. W pół szkl wrzątku rozpuścić 8 łyżeczek żelatyny. Pokroić resztę truskawek w kostkę. Do zmiksowanego sernika dodać żelatynę (jeszcze ciepłą ), dobrze wymieszać i wylać część masy na zastudzone truskawki w galaretce, posypać pokrojonymi truskawkami i wylać resztę masy.
  • Serniczek truskawkowo herbatnikowy 2. Herbatniki połamać i zalać szklanką mleka by dobrze rozmokły. W pół szkl wrzątku rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Herbatniki zmiksować dokładnie dodać rozpuszczoną żelatynę i na wierzch w formę wylać warstwę ciasteczkową. U mnie wyszła pełna forma po brzegi.
    Zastudzić całość.


Porady

Porada: formę do góry dnem położyć na talerzu i oblać ciepłą wodą, szybko obrócić trzymając oburącz zlać wodę i delikatnie zdjąć formę, u mnie zeszła łatwo odwracając się na lewą stronę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować