Serek kanapkowy z koperkiem i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Taki serek z różnymi dodatkami robię bardzo często. Jest pyszny i wymaga bardzo małego nakładu pracy. Własnoręcznie zrobiony serek jest bardzo zdrowy, nie posiada żadnych niepotrzebnych dodatków

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 jogurt grecki (400g)
    1 łyżka posiekanego świeżego koperku
    2 duże ząbki czosnku
    Sól do smaku
    Kawałek gazy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kanapki

Serek kanapkowy z koperkiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt przekładamy do miseczki. Dodajemy koper oraz przeciskamy dwa ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą (ilość wedle smaku). Na sitku układamy gazę a na gazę przekładamy nasz serek. Boki gazy łączymy na środku ze sobą . sitko układamy na miseczce tak aby swobodnie mogła do niego się odsączyć maślanka. Tak przygotowany serek z miską i sitkiem wkładamy do lodówki na 24h. Po tym czasie serek jest gotowy. Delikatnie przekładamy go na talerzyk. Ser w takiej postaci jest idealny do smarowania kanapek. Wyśmienicie smakuje z pieczywem razowym. Przechowujemy w lodówce.

Porady

Serek można zrobić z ulubionymi dodatkami np z rzodkiewką czy suszonymi pomidorami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować