Serce z jabłuszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tą potrawe zrobiłam pierwszy raz ze swoją przyjaciółką. Teraz jest robiona dla mojego chłopaka, bo wygląda romantycznie i smakowicie;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki do ciasta:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    4 łyżki lodowatej wody
    pół kostki zimnego masła (125 g) może być w całości lub w kostke

    Nadzienie, środek:

    6 jabłek nie musi być konkretny rodzaj
    2 łyżki cukru
    cynamon
    odrobina masła na patelnie

    Kruszonka:

    pół kostki margaryny lub szmalcu
    3 łyżki cukru
    2 szklanki mąki

    Margaryna i bułka tarta do nasmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serce z jabłuszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe serce z jabłkami 1. Ciasto:

    Mąke,cukier, sól oraz pokrojone masło połaczyć z 4 łyżkami wody, następnie ugnieść wszystko razem. Ciasto uformować w kulke i przełożyć do foliowej reklamówki, schować do zamrażarki na 10-15 min. Można do lodówki, lecz zajmuje to więcej czasu. Gdy ciasto bedzie zimne i twardsze wyjąć i rozwałkować.

    Nadzienie:
    Jabłka obrać, wyciąc gniazdo nasienne i pokroić w wieksza kostke. Na rozgrzana patelnie dodać masło,a następnie wsypać wszystkie jabłka, posypać 2 łyżkami cukru i cynamonem. Cynamon dodajemy według własnego uznania. Pieczemy 5-7 min. Wyłączamy i odstawiamy na bok.

    Kruszonka:

    Mąkę, cukier oraz smalec lub margaryne wkładamy do miski, zagniatamy wszystko razem.

    Gdy mamy rozwałkowane ciasto i gotowe nadzienie, nasmarowujemy i popsypujemy blache w kształcie kwiata, serca, lub najzwyklejszą okrągłą tylko z falowanymi bokami. Rozwałkowane na cieńko ciasto przekładamy do blaszki i formujemy w środku żeby ładnie przylegało i nie było zbyt grube. Na tak uformowane ciasto wsypujemy całą zawartość patelni i przygotowujemy kruszonke którą posypujemy góre. Wkładamy do piekarnika na ok 35 min, pieczemy w temperaturze 200 stopni. Odstawić do ostygnięcia.
    Smacznego ;)

Porady

Gdy kruszonke wykonamy ze smalcu będzie ona bardziej chrupka. Można ciasto włożyć do zwykłej blachy i wyciąc po ostygnięciu serce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować