Ser żółty smażony

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ser smażony, najlepszy oczywiście w Czechach. Jednak szybko i prosto możecie
przyrządzić go w domu. Chrupiąca panierka, a w środku miękki, ciągnący się ser.
Podany z frytkami, lub talarkami i surówką, to szybkie i proste danie obiadowe.
Pamiętajcie tylko, żeby nie był to, zbyt miękki ser. Najlepszy jak dla mnie,
jest gouda i edamski.
Ser podałam na obiad, dlatego zrobiłam duże plastry. Można zrobić mniejsze
kawałki i podać jako przekąskę.
Podaję składniki dla dwóch osób.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 grube plastry (1-1,5 cm) sera żółtego twardego
    2 jajka
    mąka
    bułka tarta
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ser żółty smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ser żółty smażony 1. Ser do smażenia powinien być twardy, bez dziur.
    U mnie najlepiej się sprawdza gouda, lub edamski.
    Wiem, że się powtarzam, ale nie każdy czyta wstęp :)
  • Ser żółty smażony 2. Jajka wbić do miski, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać widelcem.
    Mąkę i bułkę tartą wyłożyć na osobne talerzyki.

    Plastry sera panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie ponownie
    w jajku i bułce tartej.
    Panierka powinna być podwójna, żeby ser jak najmniej wypływał ze środka.

    Na głębszej patelni rozgrzać sporą ilość oleju.
    Smażyć ser z obu stron na złoty kolor, na niewielkim gazie.
    W sumie 4-5 minut.
  • Ser żółty smażony 3. Po usmażeniu odsączyć ser na ręczniku papierowym.

    Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować