Ryba w cieście piwnym

4.5 (166 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • ok. 1/2 kg ulubionej ryby
    sól
    pieprz
    sok z cytryny

    Ciasto:
    15 dag mąki
    220 ml jasnego piwa
    1 jajko
    odrobina soli

    mąka do panierowania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ciasto piwne

Ryba w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Ciasto:
    Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko mieszamy z piwem, mąką i solą, aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Dodajemy białko i lekko mieszamy.
  • 3. Rybę panierujemy w mące a następnie w cieście z piwa i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy natychmiast po usmażeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować