Schabowe na warzywach

0 (0 ocen)

Do tego dania wykorzystam usmażone już schabowe. By nie podawać dwa dni z rzędu tej samej potrawy.

Składniki:

  • 2 cebule
    2 marchewki
    500g pieczarek
    6-7 ziemniaków
    2 usmażone kotlety w panierce
    mozzarella
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Schabowe na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki w mundurkach ugotować na półmiękko. Cebulkę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Dodać do cebuli. Całość chwilę smażyć, a następnie zalać 1/2 szklanki wody. Chwilę razem dusić, aż marchewka stanie się bardzo delikatnie miękka. Zdjąć z ognia i wrzucić do żaroodpornego naczynia. Pieczarki obrać i pokroić na 4 części jak są małe, a na ósemki jak większe. Także chwilę przesmażyć na patelni. Wrzucić do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać i pokroić w łódeczki. Ułożyć na wierzchu produktów umieszczonych w naczyniu do zapiekania. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Naczynie przykryć. Piec około 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C. Na wierzchu łożyć kotlety schabowe i podpiekać, aż się zrobią ciepłe. Wtedy ułożyć na nich pokrojoną mozzarelle. Wyłączyć piekarnik i umieścić w nim naczynie bez pokrywki. Poczekać aż ser się rozpuści.

Porady

Do dania można dodać również inne warzywa, np. ulubione lub sezonowe. Można wcześniej niczego nie podgotowywać, ale wtedy znacznie wydłuży się czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować