REKLAMA

Jesienny mannowiec

wyświetlono: 189 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Zostało mi trochę galaretki-dżemu z pigwy i tak oto powstał pomysł na to ciasto. Wyszło pysznie i zniknęło w 2 dni.:)

opublikowany: 22.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    *250 g margaryny
    *3 szklanki mąki
    * 1 jajko
    *1 szklanka cukru
    * 1 cukier wanilinowy
    * 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa grysikowa:
    *1 litr mleka
    * 1 szklanka kaszy manny
    *1 szklanka cukru
    *180 gram margaryny
    * 1,5 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    *Dżem lub galaretka z pigwy-mały słoiczek
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucić wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części i upiec dwa blaty ciasta. Piec około 35 minut w temp 170 st. W tym czasie ugotować (musi być zwarta, gęsta masa) kaszkę manną w mleku. Ostudzić, co jakiś czas przemieszać. Margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej kaszy manny. Na koniec dodać kakao i przemieszać.
    Jeden blat ciasta posmarować dżemem pigwowym i wyłożyć na to połowę masy z kaszki. Przykryć drugim blatem ciasta i wyłożyć resztę masy. Całość przykryć i odstawić, by ciasto zmiękło od kremu (najlepiej na całą noc odstawić).

Porady

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temp pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: karinzgr karinzgr

Mannowiec

Znamy to ciasto również jako miodownik

kategoria: Ciasta miodownik Desery opublikowany: 26.12.2013 | wyświetlono: 15772 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1
Dodane przez: Anitka0804 Anitka0804

Ciasto "Mannowiec"

Bardzo dobre ciasto w sam raz do kawki ;)

kategoria: Ciasta do kawy Desery powidła Ciasto opublikowany: 28.08.2016 | wyświetlono: 2117 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE