Jogurtowiec z dynią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybki deser, ciasto bez pieczenia

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Paczka okrągłych biszkoptów
    2 galaretki cytrynowe
    2 galaretki wiśniowe
    400 ml jogurtu naturalnego
    4 łyżki cukru
    1,5 szklanki ugotowanej i zblendowanej dyni

Jogurtowiec z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie niewielkiej tortownicy ściśle ułożyć warstwę z biszkoptów. W 0,5 szklanki wrzątku rozpuścić galaretkę cytrynową. Jogurt z cukrem wymieszać mikserem, dodać ostudzoną gęstniejącą galaretkę. Całość wymieszać i wylać na biszkopty. Ułożyć luźno drugą warstwę biszkoptów. Włożyć do lodówki, by masa zastygła. Pulpę z dyni podgrzać i wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać i ewentualnie dosłodzić. Wylać na biszkopty i schłodzić. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody, ostudzić. Wylać na ciasto i ponownie umieścić w lodówce, by całość zastygła.

Porady

Warto pobawić się przepisem i dodawać inne galaretki. W ten sposób skomponuje się własne smaki tego deseru ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy