Schab w sosie koperkowo-chrzanowym

4.5 (200 ocen)

  • 50 min

Tą potrawą zachwycana się cała moja rodzinka schab zrobiony w ten sposób jest bardzo smaczny i soczysty. Wyśmielićie smakuje z ziemniaczkami i surówka z czerwonej kapusty

  • 50 min

Składniki:



  • 5 kotletów schabu

    smalec do smażenia

    2 łyżki masła

    2 łyżki śmietany 18%

    4 łyżki ostrego chrzanu

    2 szklanki wody

    2 liście laurowe

    5 ziaren ziela angielskiego

    maka do obtoczenia kotletów

    Pieprz

    wegeta

    majeranek

    koperek



Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie koperkowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, lekko rozbijamy kotlety, posypujemy z obydwu stron przyprawami czyli wegetą pieprzem i majerankiem obtaczamy w mace i wsadzamy na rozgrzany tłuszcz na patelnie, smażymy na złoty kolor wszystkie kotlety, przekładając je na talerz gdy już zdejmiemy ostatnie kotleciki , to do tego tłuszczu wlewamy 2 szklanki zimnej wody i dodajemy masło, ziele angielskie, liście laurowe i wegetę do smaku. Przekładamy na patelnie kotlety i dusimy około 40 min . Kotlety powinny być przykryte woda jeśli nie są to wtedy dusimy połowę czasu (około 20 min) i te które są na dole przekładamy na górę a z góry na duł , bo bez sensu jest dolewać wody bo wtedy sosik nie będzie tak dobry. Jak mięsko będzie miękkie bierzemy pół szklanki letniej wody mieszamy ją z chrzanem i śmietana wlewamy do naszej potrawy i dorzucamy koperek dusimy jeszcze około 5 min. I gotowe.

    Życzę Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować