Tą potrawą zachwycana się cała moja rodzinka schab zrobiony w ten sposób jest bardzo smaczny i soczysty. Wyśmielićie smakuje z ziemniaczkami i surówka z czerwonej kapusty
Schab w sosie koperkowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, lekko rozbijamy kotlety, posypujemy z obydwu stron przyprawami czyli wegetą pieprzem i majerankiem obtaczamy w mace i wsadzamy na rozgrzany tłuszcz na patelnie, smażymy na złoty kolor wszystkie kotlety, przekładając je na talerz gdy już zdejmiemy ostatnie kotleciki , to do tego tłuszczu wlewamy 2 szklanki zimnej wody i dodajemy masło, ziele angielskie, liście laurowe i wegetę do smaku. Przekładamy na patelnie kotlety i dusimy około 40 min . Kotlety powinny być przykryte woda jeśli nie są to wtedy dusimy połowę czasu (około 20 min) i te które są na dole przekładamy na górę a z góry na duł , bo bez sensu jest dolewać wody bo wtedy sosik nie będzie tak dobry. Jak mięsko będzie miękkie bierzemy pół szklanki letniej wody mieszamy ją z chrzanem i śmietana wlewamy do naszej potrawy i dorzucamy koperek dusimy jeszcze około 5 min. I gotowe.
Komentarze