Schab po szlachecku

4.5 (172 ocen)

  • 3 godz.

Idealne na wystawny obiad jako danie gorące lub zimna przystawka.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu
    1 łyżka ziołowej mieszanki przyprawowej do mięs np.marynata staropolska (moim zdaniem najlepsza jest taka właśnie)
    2 słoiczki(małe) musztardy sarepskiej(może być stołowa jeśli ktoś woli delikatniejszy smak)
    5 łyżek oleju
    1/2 szkl soku jabłkowego
    2-3 ząbki czosnku
    sól,pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po szlachecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Schab kroimy w plastry grubości ok.0,5cm.
  • schab w solance 2. Przygotowujemy solankę z zimnej wody soli pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku.Sól sypiemy w takiej ilości by po wymieszaniu z wodą gdy włożymy jajko to ma pływać po wierzchu,jeśli tonie tzn. że solanka jest za słaba i należy dosypać soli.
    Wkładamy plastry schabu do solanki i odstawiamy na 2 godziny.
  • sos do schabu 3. Przygotowujemy sos.
    Do naczynia żaroodpornego wykładamy musztardę,wlewamy olej i sok jabłkowy,wsypujemy przyprawę staropolską i mieszamy na jednolitą masę.
  • schab w sosie 4. Schab wyjmujemy z solanki i wkładamy do sosu tak aby każdy plaster był pokryty sosem.Należy równo układać plastry w naczyniu by po upieczeniu dały się ładnie rozłożyć na salaterki.
  • 5. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy w temp.180*C przez ok.1,5godziny.Czas pieczenia zależy od ilości schabu i parametrów piekarnika.
  • schab po szlachecku z ziemniakami 6. Wykładamy schab na talerz i podajemy z ziemniakami z wody.
  • schab po szlachecku na zimno 7. Inna wersja podania takiego schabu:
    Studzimy schab w sosie i zimny przekładamy na salaterki,dekorujemy i mamy idealna przystawkę na każdą uroczystość.

Porady

Pozostały sos jak wystygnie można zjeść z pieczywem( ja osobiście bardzo lubię).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować