PLACEK MAKOWY Z BAKALIAMI

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Placek makowy jest pyszny i pachnący. Zasmakuje każdemu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 25 dag mąki
    • ½ kostki margaryny
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki śmietany
    • 1 puszka masy makowej z bakaliami
    • 100 g suszonej żurawiny, 8 suszonych moreli, 4 łyżki rodzynek
    • 1 białko

Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek makowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojoną margarynę, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie wylep ciastem spód i brzegi formy to tarty.
  • 2. Puszkę masy makowej wymieszaj z suszoną żurawiną, rodzynkami i pokrojonymi na kawałki suszonymi morelami. Białko ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywna pianę i delikatnie połącz z masą makową. Następnie masę równomiernie rozsmaruj na cieście. Piecz około 1 godzinę w 180oC. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować