Sarma czyli gołąbki w kiszonych liściach

4.5 (177 ocen)

  • 20 min

Świetna potrawa dla początkujących kucharzy, bo nie wymaga ścisłych proporcji. Chorwaci mówią "svaka kuca svoju sarmu ima" czyli , że każdy dom ma swoją sarmę. Bo każda gospodyni ma swój smak :_

  • 20 min

Składniki:

  • Ukiszona główka kapusty
    mięso mielone mieszane dowolnie
    żeberka, wędzony boczek
    cebula
    sól
    pieprz
    liście laurowe
    papryka słodka i ostra
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sarma czyli gołąbki w kiszonych liściach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sarma 1. Danie bez proporcji- wszystko na oko.
    Mięso dostosowuje się do ilości gości, do apetytu, wielkości główki kapusty, przyprawy, upodobań.
    No ale na pewno kapusta ukiszona w całości, mięso (najlepiej jagnięcina z wołowiną, ale może być i łopatka wieprzo

Porady

świetne danie do improwizacji cudownie zaskakuje gości jeśli zostanie mało kapusty do "obłozenia"gołąbków można dorzucić tradycyjnej kiszonej, bo to tak ma wyglądać, że gołąbki duszą się w kapuście i mięsie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować