Sarma czyli gołąbki w kiszonych liściach

  • wyświetlono: 1475 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Świetna potrawa dla początkujących kucharzy, bo nie wymaga ścisłych proporcji. Chorwaci mówią "svaka kuca svoju sarmu ima" czyli , że każdy dom ma swoją sarmę. Bo każda gospodyni ma swój smak :_

  • 20min

Składniki

Ukiszona główka kapusty
mięso mielone mieszane dowolnie
żeberka, wędzony boczek
cebula
sól
pieprz
liście laurowe
papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania przepisu:

Sarma czyli gołąbki w kiszonych liściach

  • Sarma1. Danie bez proporcji- wszystko na oko.
    Mięso dostosowuje się do ilości gości, do apetytu, wielkości główki kapusty, przyprawy, upodobań.
    No ale na pewno kapusta ukiszona w całości, mięso (najlepiej jagnięcina z wołowiną, ale może być i łopatka wieprzo

Porady

świetne danie do improwizacji
cudownie zaskakuje gości
jeśli zostanie mało kapusty do "obłozenia"gołąbków można dorzucić tradycyjnej kiszonej, bo to tak ma wyglądać, że gołąbki duszą się w kapuście i mięsie

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Sarma – Gołąbki wegetariańskie

Dodane przez: Minia05

Sarma – Gołąbki wegetariańskie

Przepis przywieziony z Chorwacji. W...

Gołąbki w kiszonej kapuście

Dodane przez: Stare Gary

Gołąbki w kiszonej kapuście

Pyszne danie. O istnieniu tych...

Gołąbki w liściach buraczków

Dodane przez: 23ewelina

Gołąbki w liściach buraczków

Swoim wyglądem zachęcają do szybkiego...

Gołąbki w liściach winogron

Dodane przez: RedakcjaPP

Gołąbki w liściach winogron

Co jakiś czas wprowadzam do jadłospisu...

cypryjskie gołąbki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Cypryjskie gołąbki w liściach winogron wg...

Na całym świecie gotuje się potrawy...

Tołma w liściach winogron, czyli gołąbki po gruzińsku

Dodane przez: Ania_L

Tołma w liściach winogron - gołąbki po gruzińsku

Tołma w liściach winogron to gruzińska...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE