Sałatka ziemniaczana

4.82 (11 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Taka sałatka kojarzy się z grillem i wtedy sprawdza się najbardziej, ale u mnie w domu rodzinnym była podawana do pieczonego kurczaka zamiast ziemniaków.
Ja kultywuję ten rodzinny zwyczaj i wtedy jest prawdziwa uczta, wszyscy tak lubimy :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 g młodych jak najmniejszych ziemniaczków
    3 ogórki kiszone
    1 mniejszy ogórek świeży
    3 średnie cebule
    mały pęczek rzodkiewek
    1/2 pęczka szczypioru i koperku
    200 ml gęstej śmietany + 200 ml majonezu + łyżeczka ostrej musztardy
    sól, pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.82 (11 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować dzień wcześniej w łupinkach.
    Zimne i obrane ziemniaki pokroić na 4 części, ogórki kiszone w grubsze plastry, ogórek świeży w cieńsze, cebulę w piórka, rzodkiewkę cieniutko, koper i szczypior posiekać, wszystko razem wymieszać.
    Na koniec doprawić do smaku i zalać mieszanką majonezu, śmietany i musztardy, sałatka powinna mieć wyrazisty smak, odstawić do przegryzienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować