Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorem

4.5 (166 ocen)

Pyszna i lekka sałatka

Składniki:

  • Na 3 porcje:
    9 dużych liści sałaty lollo
    3 duże liście sałaty lodowej
    Duża garść świeżych liści szpinaku
    12 pomidorków koktajlowych
    1 kulka oryginalnej mozzarelli (z mleka bawolic)
    Garść sezamu
    Garść nasion lnu
    Ocet balsamiczny
    3 łyżki oliwy z oliwek
    Sól morska
    Pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Liście sałaty i szpinaku umyć, osuszyć. Liście lollo porwać wzdłuż i ułożyć na talerzach. Na to wrzucić poszarpane liście sałaty lodowej, posypać pokrojonymi na paseczki liśćmi szpinaku.

    Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić w poprzek na 4 części. Podzielić na 3 i rozłożyć na talerzach z sałatą.

    Na suchą patelnie teflonową wysypać sezam i len. Uprażyć i ostudzić.

    Mozzarellę osączyć z serwatki, pokroić w kostkę, ułożyć na talerzach. Polać octem balsamicznym.
    Sałatkę spryskać oliwą (ja zrobiłam to przy użyciu atomizera), posypać ziarnami i świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską.
    Podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować