Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

4.51 (158 ocen)

  • 45 min

Pyszna i zdrowa sałatka na kolację we dwoje...

  • 45 min

Składniki:

  • - szpinak surowy
    - boczek lub pierś z kurczaka
    - słonecznik lub/i pestki dyni
    - pomidorki koktajlowe
    - ser mozzarella lub feta
    - grzanki
    - gotowy sos jogurtowo- czosnkowy (lub jogurt naturalny, majonez, czosnek, pieprz,sól)
    - pieprz, sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek lub pierś z kurczaka kroimy w paseczki i podsmażamy na małej ilości oleju. Jeśli decydujemy się na kurczaka, doprawiamy go przyprawą do gyrosa, delikatnie solimy i pieprzymy. Pomidorki kroimy na pół, mozzarellę w plastry. Przygotowujemy sos: jogutr łączymy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (wg uznania) oraz pieprz i sól. Na rozgrzanej patelni prażymy słonecznik i/lub pestki dyni. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Z tak przygotowanych składników układamy warstwami sałatkę: szpinak, boczek lub pierś z kurczaka, podprażony słonecznik i/lub dynia, sos czosnkowy, pomidorki koktajlowe, szpinak, sos, mozzarella lub feta, sos, grzanki.

Porady

Dla tych, którzy lubią delikatniejsze smaki proponuję użyć zamiast boczku, który ma dosyć ostry smak piersi z kurczaka oraz zamiast fety mozzarelli. Można również połączyć oba mięska i sery. Proporcje i składniki są wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować