Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

4 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przyznaję, że nigdy nie robiłam sałatki ze szpinakiem. Od razu, też powiem, że to był błąd. Chciałabym wykorzystać minimozzarellę i miała to być taka zwykła sałatka. Mozzarella, pomidorki i bazylia. Ale... w lodówce miałam szpinak i pomyślałam, że może spróbuję ze szpinakiem. Wyszło super. Sałatka jest pyszna, a do tego zdrowa. Liście szpinaku zawierają witaminy, C, A, E, B6, K, a także żelazo, potas, magnez i kwas foliowy.
Szpinak ma też bardzo mało kalorii. To tak na marginesie :)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g. szpinaku (miałam szpinak baby)
    150 g. mini kulek mozzarelli (waga po odsączeniu z zalewy)
    150 g. małych pomidorków (miałam truskawkowe)
    1/2 czerwonej cebuli
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą 1. Szpinak przelać zimna wodą na sitku, następnie przełożyć do miski.
    Kulki mozzarelli przekroić na ćwiartki. Pomidorki przekroić na pół,
    cebulę w kostkę. Wszystko dodać do miski że szpinakiem.
  • Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą 2. Przyprawić solą i pieprzem. W szklance lub miseczce, wymieszać sok z cytryny i olej.
    Wlać do sałatki. Wszystko razem wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować