Sałatka z tuńczyka na krakersach

4.49 (203 ocen)

  • 30 min

efektownie podana sałatka z kilku składników

  • 30 min

Składniki:

  • • 18 krakersów
    • puszka tuńczyka w oleju + łyżka majonezu
    • 3 jajka
    • 5 łyżek majonezu
    • 50 g sera żółtego
    • pieprz
    • posiekany szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Sałatka z tuńczyka na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa serowa: Ser żółty ścieram na małych oczkach i mieszam z 3 łyżkami majonezu.
  • 2. Warstwa rybna: Tuńczyka rozdrabniam widelcem i dokładnie mieszam z majonezem.
  • 3. Warstwa białkowa: Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram. Białka ścieram na tarce na małych oczkach i mieszam z 2 łyżkami majonezu.
  • 4. Wierzch: Żółtka rozkruszam do miseczki.
  • 5. Ułożenie warstw sałatki: Na talerzu układam 6 krakersów, wykładam warstwę serową, wyrównuję łyżką. Przykrywam krakersami. Wykładam rybną masę, układam krakersy i warstwę z białek i majonezu. Wierzch posypuję rozkruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem

Porady

wierzch można również posypać kiełkami rzodkiewki, a tuńczyka można zastąpić makrelą lub sardynkami na zdjęciu jest sałatka z 36 krakersów - do takiej ilości należy pomnożyć wszystkie składniki razy dwa :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować