Sałatka z tuńczyka na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa serowa: Ser żółty ścieram na małych oczkach i mieszam z 3 łyżkami majonezu.
2.Warstwa rybna: Tuńczyka rozdrabniam widelcem i dokładnie mieszam z majonezem.
3.Warstwa białkowa: Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram. Białka ścieram na tarce na małych oczkach i mieszam z 2 łyżkami majonezu.
4.Wierzch: Żółtka rozkruszam do miseczki.
5.Ułożenie warstw sałatki: Na talerzu układam 6 krakersów, wykładam warstwę serową, wyrównuję łyżką. Przykrywam krakersami. Wykładam rybną masę, układam krakersy i warstwę z białek i majonezu. Wierzch posypuję rozkruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem
Porady
wierzch można również posypać kiełkami rzodkiewki, a tuńczyka można zastąpić makrelą lub sardynkami
na zdjęciu jest sałatka z 36 krakersów - do takiej ilości należy pomnożyć wszystkie składniki razy dwa :)
Komentarze