500 g mąki,
2 jajka,
60 g cukru,
180 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
30 g masła,
1 opakowanie aktywnych suchych drożdży lub 1 kostka drożdży tradycyjnych
mały słoik Nutelli i 2 łyżki mleka
Drożdżówka gwiazda betlejemska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztop masło w ciepłym mleku i odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami i cukrem i wbij jajka.
Dodaj mleko z rozpuszczonym w nim masłem i ugniataj, aż ciasto będzie dobrze
wyrobione.
Przełóż ciasto do miski i przykryj folią.
Odstaw w ciepłe miejsce np. do piekarnika na około 2 godziny.
Po dwóch godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Podziel ciasto na 4 równe części.
Rozwałkuj jedną część na stolnicy na placuszek o grubości około 4 mm i średnicy 25 cm.
Przełóż rozwałkowane ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmaruj je z wierzchu Nutellą.
Rozwałkuj drugą część ciasta, połóż ją na wierzch i posmaruj Nutellą. Tak samo zrób z pozostałym ciastem. W ten sposób otrzymasz ciasto składające się z 4 warstw. Czwartek warstwy nie smaruj już Nutellą. Delikatnie odciśnij w środku szklankę, aby stworzyć widoczny okrąg a następnie przetnij ciasto poza okręgiem na cztery części (patrz zdjęcie).
Następnie podziel powstałe cztery części na pół i jeszcze raz na pół (w sumie powinno powstać 16 równych części). Weź do rąk dwa kawałki ciasta leżące obok siebie i skręć je w przeciwnych kierunkach (prawy kawałek skręcaj na prawo, zaś lewy na lewo). W taki sam sposób skręć pozostałe paski ciasta. Odstaw blachę na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie posmaruj ciasto odrobiną mleka. Włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wyciągnij i odłóż do wystygnięcia.
Komentarze